.:TemPah Disini~SEJARAH DAN LATAR BELAKANG
Apa itu Morhabshi dalam ramuan Minyak?


Menurut Wikipedia: Morhabshi (English: Myrrh) merupakan bahan resin berwarna merah keperangan, diambil daripada getah kering pokok Commiphora Myrrha. Tumbuhan ini juga tumbuh di negara Somalia dan bahagian timur Ethiopia. Bahan getah beberapa spesies Commiphora dan Balsamodendron lain turut dikenali sebagai Morhabshi (myrrh), termasuk dari C. erythraea (kadang kala dikenali sebagai Morhabshi India Timur (East Indian myrrh), C. opobalsamum dan Balsamodendronkua.131,114 {Pilih Jalan Yang Benar

Posted by kHuzai Isnin, Februari 7

Satu daripada faktor utama mengapa Sabah dan Sarawak menerima kemasukan saudara baru/saudara kita yang tinggi berbanding negeri lain kerana peranan proaktif yang dimainkan oleh NGO dan Majlis Agama Islam Negeri.

PENERIMAAN masyarakat bukan Islam terhadap Islam semakin baik dan meluas. Mungkin kesan tidak langsung terhadap tekanan dan gambaran buruk Barat terhadap Islam sehingga menyebabkan masyarakat bukan Islam di Barat terutama cendikiawan berminat untuk mengkaji tuduhan terhadap Islam secara mendalam sehingga ramai di kalangan mereka akhirnya memilih Islam. Pendapat ini diakui sendiri oleh Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan Insan) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Ustaz Abd Halid Sintol.

"Daripada kebenaran yang mereka peroleh menerusi pemahaman dan penemuan semasa mengkaji Islam, ramai yang menerima dan mengakui bahawa Islam itu adalah agama yang sebenar. Ini dapat dilihat menerusi trend kemasukan Islam yang melibatkan profesional dan bekas paderi. Tanggapan masuk Islam adalah masuk Melayu kian terhakis dan masyarakat mula menerima masuk Islam bukanlah masuk Melayu," ujar beliau.

Berdasarkan statistik, pola menjadi saudara baru atau saudara kita di seluruh negara menunjukkan peningkatan dari tahun ke tahun dan ia berlaku secara konsisten dengan purata pengislaman era 90-an seramai sekitar 5,000 orang setahun berbanding sekitar 8,000 dalam era milenium. Ini termasuklah golongan Orang Asli dan kaum Bumiputera di Sabah dan Sarawak. Daripada jumlah itu, negeri Sabah dan Sarawak mempunyai jumlah tertinggi dan diikuti Selangor bagi negeri di Semenanjung.

0 comments

Related Posts with Thumbnails
Loading...

ISLAMIC DINAR & DIRHAM

Photobucket

BloGger Yg Best²~

bookmark
bookmark
bookmark
bookmark
bookmark

Hutang Amerika Syarikat:

$14 Trilion USD

National Debt Clock
Diskaun 1% ~ 4% diatas Terma & Syarat.
Discount 1% for Bunga Raya

Harga Ar-Rahnu AgroBANK

Jenis EmasHarga/gram
999
RM176.50
950
RM167.70
916
RM161.80
875
RM154.50
835
RM147.10
750
RM132.40
Hanya untuk barang kemas sahaja!! kemaskini : 3/6/2011
*Dealer GCP AD1487 - Khuzai Mansur
Seremban-Nilai,N.Sembilan.
>0126179128

Rangkain Dealer~
*AD1566 - Syaiful Azrien
Kinrara-Puchong-Cyberjaya-Semarak-Sentol
>0126910678
Blog -> ProNiagaEmas

*AD1650 - Che Abdullah
Nilai-Putrajaya-Kajang-Bangi-Serdang
>0134233378
FB - Che Lah

Malaysia Gold & Silver Spot