.:TemPah Disini~



SEJARAH DAN LATAR BELAKANG
Apa itu Morhabshi dalam ramuan Minyak?


Menurut Wikipedia: Morhabshi (English: Myrrh) merupakan bahan resin berwarna merah keperangan, diambil daripada getah kering pokok Commiphora Myrrha. Tumbuhan ini juga tumbuh di negara Somalia dan bahagian timur Ethiopia. Bahan getah beberapa spesies Commiphora dan Balsamodendron lain turut dikenali sebagai Morhabshi (myrrh), termasuk dari C. erythraea (kadang kala dikenali sebagai Morhabshi India Timur (East Indian myrrh), C. opobalsamum dan Balsamodendronkua.



Kutu diHaram kan?

Posted by kHuzai Jumaat, Oktober 1




KUALA LUMPUR – Aktiviti main kutu yang popular di Malaysia dan banyak dianjurkan secara kecil-kecilan di kalangan masyarakat di negara ini sejak dahulu lagi rupa-rupanya salah di sisi undang-undang.

Ramai yang tidak menyedari hakikat itu. Mengikut undang-undang, tidak ada individu mahupun syarikat di negara ini dibenarkan menganjurkan pelaburan wang kutu termasuk aktiviti mengutip wang orang lain bagi tujuan membina rangkaian perniagaan.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan, Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), Muhd. Redzuan Abdullah berkata, kegiatan itu dilarang mengikut Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971.

“Pelaburan itu sama sekali tidak dibenarkan memandangkan ia menimbulkan kekhuatiran berlaku penyelewengan yang akan merugikan pelaburnya.

“Skim kutu diharamkan. Jika sabit kesalahan individu terbabit bakal berhadapan dengan hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya sekali mengikut Seksyen 3 akta yang sama,” katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam. – KOSMO

Persoalan’nya main kutu ni memang haram atau sekadar dilarang undang-undang negara? Tak pernah dengar pulak ada ustaz kasi ceramah pasal haram main kutu. Riba’ takde ape pun takde. SSM pula, kenapa baru sekarang kecoh? Dulu selambe je orang main kutu ni tak tahu langsung pasal undang-undang. Anyway, bagus ape main kutu kan? At least boleh saving duit dari tak tahu entah ke mana pergi’nya. Then dapat duit kutu tu, tak ke macam heaven tu? Main kutu dengan menabung, tak jauh pun bezanya. Kalau kena tipu tu, memang at your own risk la kan?

2 comments

  1. Gen Fujita Says:
  2. dari segi hukum agama memang tak dinyatakan. ye ler, orang dulu main kutu jumlahnya sikit-sikit, boleh la lepas-lepas apa yang patut, lepas tu pandai-pandai la main jujur. zaman sekarang, orang siap bukak skim berkonsepkan kutu ni, tapi motifnya nak tipu duit orang. sebab tu undang2 macam tu diperkenalkan. zaman sekarang dah tak macam zaman dulu.

     
  3. kHuzai Says:
  4. tula pasal.... kalau dari segi hukum selagi x salah dari hukum agama boleh main..... so jgn la main dgn org xkenal... main dgn sedara,adik beradik jer... kwn2 terdekat....

     
Related Posts with Thumbnails
Loading...

ISLAMIC DINAR & DIRHAM

Photobucket

BloGger Yg Best²~

bookmark
bookmark
bookmark
bookmark
bookmark

Hutang Amerika Syarikat:

$14 Trilion USD

National Debt Clock
Diskaun 1% ~ 4% diatas Terma & Syarat.
Discount 1% for Bunga Raya

Harga Ar-Rahnu AgroBANK

Jenis EmasHarga/gram
999
RM176.50
950
RM167.70
916
RM161.80
875
RM154.50
835
RM147.10
750
RM132.40
Hanya untuk barang kemas sahaja!! kemaskini : 3/6/2011
*Dealer GCP AD1487 - Khuzai Mansur
Seremban-Nilai,N.Sembilan.
>0126179128

Rangkain Dealer~
*AD1566 - Syaiful Azrien
Kinrara-Puchong-Cyberjaya-Semarak-Sentol
>0126910678
Blog -> ProNiagaEmas

*AD1650 - Che Abdullah
Nilai-Putrajaya-Kajang-Bangi-Serdang
>0134233378
FB - Che Lah

Malaysia Gold & Silver Spot